Sauna

Za korišćenje saune možete rezervisati na recepciji kod našeg osoblja.

Koristite saunu na sljedeći način:

Istuširajte se mlakom vodom, osušite kožu peškirom i uđite u saunu.
Temperatura u sauni treba da se kreće od 70 stepeni. Okrenite pešćani sat (ciklus na satu traje 15 min.), što je i maksimalno preporučeno vrijeme za zadržavanje u sauni. Vlažnost vazduha reguliše se dodavanjem vode iz drvene posude na kamen u peći, što povećava i ubrzava znojenje. Boravak u sauni započnite od donje klupe, sa postepenim penjanjem na gornju. Na klupi možete sjedeti ili ležati, ali je obavezno da posljednja 3 minuta prije izlaska iz saune provedete u sijedećem položaju kako bi Vam se stabilizovao pritisak. Za vrijeme boravka u sauni pronađite udoban položaj, opustite se i uživajte.
Hlađenje tijela se obavlja tuširanjem tijela mlakom, a zatim sve hladnijom vodom, koliko prija Vašem organizmu. Rashlađivanje obavezno započnite tuširanjem ruku i nogu hladnom vodom, a zatim postepeno prema središtu tijela i glavi.
Posle rashlađivanja, odmorite se 10-15 minuta uz ispijanje hladnih i osvežavajućih napitaka, i obucite se kad prestane znojenje.
Ukoliko želite, ponovite ciklus još 1-2 puta.

Savjeti i upozorenja:

U saunu se ne ide u alkoholisanom stanju, posle obilnog obroka i u lošem zdravstvenom stanju (grip, visoka temperatura).
Posle boravka u sauni se ne preporučuju fizička aktivnost i obilni obroci u naredna 2h.
Saunu ne bi trebalo da koriste osobe sa oboljenjima srca i krvotoka, štitne žljezde, kao ni osobe sa akutnim infekcijama, astmom i trudnice. Preporučuje se osobama sa aknama, reumatskim tegobama, išijasom I menstrualnim problemima. Sauna utiče na poboljšanje opšteg psiho-fizičkog stanja organizma; dovodi do relaksacije mišića, povećanja otpornosti organizma, sagorevanja kalorija, ublažavanja stresa i stabilizacije krvnog pritiska.